DKTV Genbesøger Røde Vejrmølle Parken Vinder Af Naturpris Dktv

Grønne visioner bliver til virkelighed

Hvordan er det gået sidste års vinder af DKTVs NaturPris og 25.000 kr.?


Dato: 29. april 2025
Skrevet af: Nadia Rudberg, DKTV

Sammen med Affaldsindsamlingen og Danmarks Naturfredningsforening belønnede vi sidste år en forening for en aktivitet, der bidrog til en renere og sundere natur. Vinderen blev Røde Vejrmølle Park, som modtog en pris på 25.000 kr. Røde Vejrmølle Park har gennem årene udviklet sig til en grøn oase midt i byen, og det var derfor oplagt, at de vandt sidste års NaturPris.

En ’fuglekassedag’ i solskin
Nu et år senere, er vi selvfølgelig spændte på at kontakte foreningen for at høre om, hvordan de har brugt prisen til at sikre mere ren natur. Og det var en stor fornøjelse at genbesøge foreningen og at se, hvordan de har igangsat flere aktiviteter til fordel for naturen. Bl.a. har de afholdt en ’fuglekassedag’, hvor børn og forældre sammen har bygget 30 fuglekasser, som er hængt i private haver og ved fælleshuset. Materialerne til fuglekasserne består af hjemmelavede samlesæt, som blev leveret af det lokale Herstedvester Fængsel. Arrangementet var en kæmpe succes med mere end 30 deltagere. Dagen bød på god stemning, godt vejr, hjemmebagte kager og kaffe og te. Formålet med fuglekasserne er at skabe gode vilkår for mejser, musvitter, spurve og andre fugle i området.

Fuglekassedag i solskin i røde vejrmølle parken

Frugtbuske ved legepladsen
For at skabe et kreativt og naturligt rum har foreningen også plantet 13 frugtbuske ved og omkring legepladsen. Buskene, der inkluderer solbær, ribs, stikkelsbær og blåbær, er plantet i en organisk form, der afslutter legeområdet. Joan, som er medlem af Biodiversitetsgruppen i Røde Vejmølle Park fortæller:.

 ”Buskene er jo ikke kun gode for insekter og fugle. Børnene har også glæde af dem, og det er en fornøjelse at se dem spise frugt direkte fra naturen. Det giver mening på flere plan.”

Genplantning af store træer og løgplanter
Foreningen har også besluttet at genplante 7-8 store træer, herunder egetræer og kirsebærtræer. Halvdelen af træerne er allerede plantet, og resten bliver plantet her i foråret. Traditionen med at plante nye kirsebærtræer ved parkeringspladsen fortsætter også. Det betyder, at hvis et gammelt kirsebærtræ går ud, plantes der et nyt for at bevare parkeringspladsens grønne præg og den smukke lyserøde blomstring hvert år i april og maj. Her efter påske har foreningen planer om at plante en løghave med blandede løgplanter. Ved at grave løgene ned i græsplænen vil de skyde op næste år og forvandle en grøn græsplæne til et område fyldt med blomstrende diversitet for bier og insekter, og et smukt syn for alle beboere.

Det grønne fællesskab i Røde Vejrmølle Park
Jesper Krogh som er næstformand i grundejerforeningen, fremhæver den generelt positive holdning blandt beboerne for de grønne initiativer. Jesper fortæller:

”Vores lille biodiversitetsgruppe som består af 10 medlemmer, er meget glade for den opbakning, de møder blandt beboerne i foreningen. Det er tydeligt, at de fleste gerne vil være med til at fremme biodiversiteten og bæredygtighed i Røde Vejrmølle Park. Og det er jo både til glæde for beboerne selv men også vores natur, som vi skal passe på.”